Ankara Üniversitesi Karşılaştırmalı Medeniyet ve Barış Çalışmaları Merkezi (KAMMER), Eylül 2014 etkinliğini, 18 Eylül 2014 Perşembe günü saat 10.30-12.00 arasında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda gerçekleştirmiştir.

Bükreş Üniversitesi Türk Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Türkiye’de Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi olan Prof. Dr. Mihai Maxim tarafından Farabi Salonu’nda verilen konferansa, Ankara Üniversitesi’ndeki akademisyen ve öğrencilerin yanısıra farklı üniversite ve kurumlardan da katılım olmuştur.

KAMMER Müdürü Prof. Dr. Neşe Özden’in açış ve tanıtım konuşmasının ardından, “Pax Ottomanica (Osmanlı Barışı) ve …Osmanoterapi” başlıklı konferansında Prof. Dr. Maxim öncelikle, ‘Osmanoterapi’ ifadesiyle Türk tarihinin ve özellikle de Osmanlı döneminin, araştırmacıları ve akademisyenleri zengin arşivlerle buluşturan derinliğine dikkat çekmiştir. Bu bağlamda, akademik hayatından, mazinin farklı sayfalarından örnekler veren Profesör Maxim, doktora çalışmalarını Türkiye’de Prof. Dr. Halil İnalcık’ın öğrencisi olarak tamamladığı yıllara ilişkin birkaç anısını da aktarmıştır.

Türkçe olarak verdiği konferansı sırasında görsel paylaşımda da bulunarak Türk-Romen ilişkilerindeki çarpıcı tarihsel gelişmelere değinen Profesör Maxim, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin konumuna ilişkin olarak da önemli yorum ve temennilerde bulunmuştur.

Büyük bir beğeni toplayan konferansı sırasında Prof. Dr. Mihai Maxim’e, görsel sunumlarında, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti Anabilim Dalı araştırma görevlisi Lemi Atalay refakat etmiştir. Konferansın bitiminde, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve KAMMER Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Ahmet Acıduman tarafından Profesör Maxim’e günün anısına bir teşekkür plaketi hediye edilmiştir.